Useimmat IPR-oikeudet, kuten patentit, mallit ja tekijänoikeus, ovat ajallisesti rajoitettuja. Tavaramerkit voivat kuitenkin olla voimassa periaatteessa vaikka ikuisesti.
Yritysten sloganit eli iskulauseet voidaan suojata tavaramerkillä. Usein on kuitenkin niin, että slogan ei täytä rekisteröitävyyden vaatimimuksia. Millainen on siis hyvä ja suojattavissa oleva slogan?
Uuden tavaramerkkilain on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2019. Laki uudistuu vastaamaan EU:n uutta tavaramerkkidirektiiviä ja on siten osa laajempaa yleiseurooppalaista lakien harmonisointia. Uudistuksen myötä Suomen lainsäädäntö on lähempänä muiden Euroopan maiden lainsäädäntöä.
Uusi tavaramerkkilaki tulee todennäköisimmin voimaan keväällä 2019. Tulossa on useita merkittäviä muutoksia, joista eräs tärkeimmistä liittyy tavaroiden ja palveluden luokitteluun. Kyseessä on sen vuoksi tärkeä muutos, että mikäli yritys ei tee siltä vaadittuja toimenpiteitä, voi se menettää tavaramerkin suomat oikeudet. Pelkkä uudistaminen ei välttämättä riitä säilyttämään oikeuksia niihin tuotteisiin ja palveluihin joita tavaramerkki on aiemmin käsittänyt.
Meiltä kysytään usein, voiko kilpailijan tavaramerkkiä käyttää hakukonemarkkinoinnissa. Vastaus tähän, niin kuin oikeudellisiin kysymyksiin yleensäkin, on "se riippuu".
Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO on jälleen julkaissut tilastoja patenttien ja tavaramerkkien suojauksesta globaalisti. Viimeisimmät tilastot ovat vuodelta 2017, ja niiden mukaan sekä patentti- että tavaramerkkihakemusten määrä jatkoi kasvua.
Viime viikolla kohistiin, kun EU:n tavaramerkkivirasto päätti kumota McDonald’sin EU-tavaramerkin Big Mac käyttämättömyyden perusteella. Mm. Helsingin Sanomat uutisoi, että McDonald’silla ei ole yksinoikeutta maailman suosituimman hampurilaisen nimeen ja Reutersin mukaan kaikki voivat nyt käyttää Big Mac -nimeä hampurilaisissa.
Liian monet yritykset päättävät jättää tavaramerkkinsä suojaamatta kustannussyistä. Tässä muutamia laskelmia ja vertauksia siitä, kuinka paljon EU-tavaramerkki maksaa.
Yleistä
Tavaramerkin kansainvälisellä (ns. Madridin pöytäkirjan mukaisella) rekisteröintihakemuksella voi hakea tavaramerkkirekisteröintiä samanaikaisesti useassa maassa. Hakemus toimitetaan kansallisen viraston kautta World Intellectual Property Organizationille, johon viitataan usein lyhenteellä WIPO. Hakemuksen saatuaan WIPO lähettää sen käsiteltäväksi niihin maihin, jotka tavaramerkin hakija on nimennyt hakemuksessaan. Kukin nimetty maa käsittelee hakemuksen osaltaan erikseen. Kansainvälisen rekisteröinnin perusprosessi on suhteellisen yksinkertainen, mutta siihen liittyy paljon huomiota vaativia yksityiskohtia. Yritykset, jotka suojaavat tavaramerkkinsä toimintansa alkuvaiheessa, lähtevät nopeampaan kasvuun7/5/2018 Coca-Colan hakiessa ensimmäistä tavaramerkkirekisteröintiään toukokuussa 1892 se oli hädin tuskin perustettu yritykseksi. Kuten tunnettua, tänä päivänä Coca-Cola on yksi maailman kuuluisimpia brändejä.
|
Archives
April 2019
Categories |